Nes filmklubb viser "La Dolce Vita"

lørdag 16.03
KL. 14.00
ATMOS - salen
Fellinis overveldende portrett av, og angrep på, vårt materialistiske samfunns narsissisme, selviscenesettelse, meningsløshet – og uendelige tomhet.

Om filmen
Med La Dolce Vita brøt Fellini med serien av filmer om skikkelser i samfunnets utkant, og skapte i stedet en film med Romas «vakre rike» og skandalepresse i hovedrollene; satiren over det moderne samfunn og «Det Søte Liv». – Jeg ville ta temperaturen på et sykt samfunn, uttalte Fellini selv om filmen. Vi møter 50-tallets dekadente romerske kafé og sosietetsliv; med dets filmstjerner, intellektuelle, skandalepresse, millionærer, horer og aristokrater. Filmens hovedperson, journalisten Marcello (Marcello Mastroianni) har ambisjoner om å være en seriøs skribent, men livnærer seg ved å dekke celebriteter og sensasjonsstoff for tabloidpressen. Han dras mot ulike miljøer; mot den intellektuelle Steiner og kretsen rundt ham; mot den vakre, aristokratiske Magdalena og hennes sofistikerte venner; mot jet-set tilværelsen – og samtidig mot en slags naiv tilstand av uskyld han forlengst har mistet. Gjennom Marcello føres vi med på en vandring gjennom «Det Søte Liv», som skulle det være en nedstigning til Dantes Inferno. Vi ser et samfunn uten sjel og egenart, der alle forsøk på å gi tilværelsen mening synes utilstrekkelige. «Det Søte Liv» framstilles så vi frastøtes – likevel unngår vi ikke å fascineres.

En viktig del av «Det Søte Liv» er pressen, som skaper denne myten om til virkelighet for sine lesere. Journalister og fotografer er en like stor del av Fellinis satire som de menneskene og de handlingene de dekker. Vi ser verden gjennom tabloidpressens absurde realisme. Arrangerte situasjoner blir representert som ekte, mens menneskelig tragedie blir redusert til klisjéer.

La Dolce Vita er mer å regne som en freske enn en historie i tradisjonell forstand. Den er Fellinis overveldende portrett av, og angrep på, vårt materialistiske samfunns narsissisme, selviscenesettelse, meningsløshet – og uendelige tomhet.

Omtale: Trondheim filmklubb

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=LPRpLw2Ktqg

Filmfakta:
Sjanger: Komedie/Drama
Nasjon: Italia, Frankrike
Regi: Federico Fellini
Med: Marcello Mastroianni, Anita Ekberg, Anouk Aimée, Alain Cuny
Lengde: 2. timer 54 minutter
Aldersgrense: Ingen
Språk: Italiensk med norske undertekster

MEDLEMSKAP I NES FILMKLUBB.
For å se film i regi av Nes filmklubb må du være medlem.
Medlemskap koster 100 kr for et år fra den dato du betaler medlemskap og kinobilletten koster 100 kr.
Medlemskap og billetter kjøpes i kulturhuskiosken ved visning av film i regi av Nes filmklubb.

Plakat Nes filmklubb viser "La Dolce Vita"

VÅRPROGRAMMET 2024 FOR NES FILMKLUBB

Lørdager kl. 14.00:
27.1. Utama / Bolivia, 2022
24.2. Mitt liv som hund / Sverige, 1985
16.3. La Dolce Vita / Italia, 1960
20.4. Den elskverdige sjefen / Spania, 2021
25.5. Dunkirk / Frankrike/Storbritannia, 2017
8.6. Salmer fra kjøkkenet / Norge, 2003

Torsdag kl. 20.15:
21.3. Seven / Amerikansk, 1994