Finnskogen - min reise

Et fotoforedrag av Morten B. Stensaker
I høst er det 18 år siden foredragsholderen gjorde sine første steg på Finnskogleden. Turene til begge sider av riksgrensen har siden vært utallige. Stensaker føler seg like mye hjemme på den svenske Finnskogen som den norske. For skribenten og fotografen Stensaker har noen av turene blitt til reportasjer.

Finnskogens navneopphav har med skogfinnenes innvandring til området i første halvdel av 1600-tallet. De kom med sitt svedjejordbruk fra Savolaks i Finland. Skogen ble hugget og brent for å kunne så svedjerug – selve kimen i historien om skogfinnene.

Hvordan naturen hadde formet en kultur og hvordan denne igjen endret naturen, synes foredragsholderen er veldig interessant.

Dette fotoforedraget vil være en del annerledes det forrige Stensaker holdt om Finnskogen. Det vil bli vist mange nye bilder og enda flere. En god del av bildene er tatt ene og alene med tanke på dette fotoforedraget. Du vil også få se historiske bilder foredragsholderen har fått låne fra Nordiska museet i Sverige.

Stensaker vil også være enda et hakk mer personlig enn sist og formidle - i ord og i bilder - hvordan hans kjærlighet til Finnskogen ble til.

Det er særlig distriktet rundt grensesjøen Røgden/Röjden (280 moh.) som blir viet oppmerksomhet. Turen fra denne Finnskogens største innsjø til det norske og det svenske skogfinske muséet er ikke lang. Visste du forresten at det nå er duket for et nytt og flott museumsbygg på Svullrya?

Fotoforedraget vil naturligvis også ta for seg historien om innvandrerne fra øst. Røykovn og røykstue, svedjebruk, svedjerug, huuhta (granskogsvedje), badstue, er sentrale begreper i denne. Ild i ordets videste forstand vil bli et eget innslag. Du vil da få se bilder av eldhus og røykomnstover fra Vestlandet, kubbehuset på Veset gård i Nes, om fyrtøy og knusk og mye mer. Fotoforedraget avsluttes med et bad i kameratens nyoppførte røykbadstue, etter skogfinsk standard.

Morten Borgenvik Stensaker (1966) bor i Nes og vokste opp i Blaker i tidligere Sørum kommune. Hans foreldre var fra Vestlandet. Naturinntrykkene fra denne delen av Norge har helt klart vært med på å forme hans forhold til naturen. Trolig er dette forklaringen på hvorfor han er like interessert i fjellet og havet og hva som lever der som de djupe østnorske barskoger og de store vassdragene innlandet byr på. Gjennom 30 år har reporteren levert reportasjer og artikler (tekst og foto) til ulike fiske-, jakt og friluftsmagasiner. Mang en leser av avisa Raumnes har lest hans lange artikler om naturen. Det samme er tilfellet for Finnkultur, medlemsbladet til Solør-Värmland finnkulturforening. Her er han også med i redaksjonen. Stensaker har naturfaglig utdannelse fra universitet og høgskole.

Du bør sette av god tid denne kvelden. Fotoforedraget, inkludert en kort pause, der Nes kulturhus spanderer kaffe, vil vare i drøyt to timer.

Plakat Finnskogen - min reise

Foto: Morten Stensaker