9
Livet er vakkert

Dokumentar
PREMIERE: SØNDAG 21. APRIL
Statsløs, fordrevet og fast i Tromsø. Mohamed nekter å la det definere ham.

I 2014 kommer den palestinske regissøren Mohamed Jabaly på besøk til filmfestivalen i Tromsø. Mens han er der stenger grensene til Gaza, og han finner seg selv strandet i et arktisk vinter-Norge. Lite vet han at det skal ta syv år før han kan treffe familien sin igjen.

Mens Mohamed venter på at situasjonen skal endre seg, får han et midlertidig kunstnervisum og ferdigstiller filmen Ambulansen i samarbeid med sine nye kollegaer i nord. Filmen blir en stor internasjonal suksess, og setter Mohamed overfor et umulig valg; hvis han drar tilbake til Gaza, vil han kanskje aldri kunne reise ut igjen og fortsette sitt arbeid som en internasjonalt anerkjent filmregissør. Han har aldri ønsket å forlate familien og hjembyen sin for godt, og ønsker heller ikke å søke asyl.

Han velger å ta opp kampen med byråkratiet for å insistere på sin rett til å være både filmskaper og palestiner. Under mottoet Livet er vakkert vender han kameraet mot seg selv for å ta kontroll over sin egen historie og påvirke sin egen fremtid.

«Livet er Vakkert» er en historie om et liv satt på vent av internasjonal politikk og et rigid byråkrati. Fortalt fra perspektivet til en ung mann som bruker all sin kreativitet og tid på å holde kontakt med omverden og bygge en vei videre.

Jabaly er en palestinsk filmskaper, produsent og artist fra Gaza by. Han kom til Norge i 2014, og har siden skapt seg et navn innen den internasjonale filmindustrien. Han har fotografert flere kortfilmer, dokumentarer og musikkvideoer, og hans første film Ambulance har blitt vist på en rekke av verdens største filmfestivaler og har vunnet en rekke priser, blant annet One World Media Award for Best Feature Documentary på BAFDA i 2017, BBS Arabic Young Journalist Award, SunBird Award på Days of Cinema i Palestina, FIPA D’or Award, og Jury Award for Best Documentary på FIPA i Biarritz, Frankrike i 2017.
Mohamed har en bachelorgrad i bevegelige bilder fra Nordland kunst- og filmhøgskole.

Plakat Livet er vakkert

Filmfakta

Genre: Dokumentar
Regi: Mohamed Jabaly
Nasjon: Palestina, Norge
Skuespillere:

Sensur: 9
Anbefalt: Ungdom / Voksne
Inneholder scener med krig.