Skogens Hemmeligheter

Fotoforedrag Morten B. Stensaker
tirsdag 09.01
KL. 18.00
Storsalen // Kr. 175,-
Det vil bli vist svært mange bilder og noen illustrasjoner, alt fra foredragsholderen hånd. Mange av bildene er tatt med tanke på denne kvelden.

Fotoforedraget omhandler deriblant dette:

Skog – fakta og følelser

Bilder og personlige betraktninger om skogen - naturen.


Grana blir grundig portrettert

For 2500 år siden skjedde det en dramatisk klimaendring. Klimaet ble fuktigere og kjøligere, noe som passet grana utmerket.
Hvordan klimaet har variert etter siste istid blir presentert gjennom Blytt-Sernanders klimavekslingsteori.


Om sopp

Hvor viktige sopp er i naturens store hjul. Presentasjon av noen arter sopp de fleste bør klare å finne. Foredragsholderen er i dag vel så interessert i sopp som planter. Hvorfor får du svaret på i dette innslaget.
Sopprot – treets forlengete røtter. En fantastisk historie om hvordan sopp og trær inngår et nært og livsviktig samarbeid.


Hva er et naturreservat?

Naturreservatene i Norge er mange og de kan være svært ulike.
Hvor mange og hvilke typer reservater har vi i Nes? Svaret får du i Skogens hemmeligheter.


Ravinedalene – min historie

Dette er delen av fotoforedraget naturreporteren gleder seg aller mest til å presentere. Her får vi både en faglig og meget personlig fortelling om hvordan hans store interesse for disse dalene ble til, og ikke minst hvilke variert natur de har.
Ravinedaler i gammel havbunn, av typen vi finner på Romerike, er unike geologiske formasjoner – også i verdenssammenheng. Ravinedalene våre byr på et natur- og kulturlandskap vi virkelig bør være stolte av, mener foredragsholderen.


Morten Borgenvik Stensaker (1966) bor i Nes og vokste opp i Blaker i tidligere Sørum kommune. Hans foreldre var fra Vestlandet. Naturinntrykkene fra denne delen av Norge har helt klart vært med på å forme hans forhold til naturen. Trolig er dette forklaringen på hvorfor han er like interessert i fjellet og havet som de djupe østnorske barskoger og de store vassdragene innlandet byr på.

Gjennom 30 år har reporteren levert reportasjer og artikler (tekst og foto) til ulike fiske-, jakt og friluftsmagasiner. Mang en leser av avisa Raumnes har lest hans artikler om naturen.
Stensaker har naturfaglig utdannelse fra universitet og høgskole.

Du bør sette av god tid denne kvelden. Fotoforedraget, inkludert en kort pause, der Nes kulturhus spanderer kaffe, vil vare i drøyt to timer.

Plakat Skogens Hemmeligheter

Morten B. Stensaker