Det har de siste 20 årene skjedd en revolusjon i gards- og håndverksystingen i Norge. Vi skal denne kvelden smake oss gjennom et utvalg av disse.
Ost er en eventyrlig reise i dufter og smaker. Vi skal se, kjenne, lukte og smake på ostene. Vi skal gå gjennom de forskjellige typer skorper, det er tross alt det første som møter deg, samt hvilken familie den enkelte osten tilhører. Det vil være oster basert på forskjellige typer melk, kanskje må vi en tur til utlandet for å få f.eks. sauemelksost. Vi får se.
Ost er en fantastisk kulturbærer som har eksistert i seks, syv åtte tusen år. Selvsagt er det de store europeiske kulturnasjonene som dominerer ostekartet også, og de fleste norske ostene er inspirert av og i noen grad kopier av disse.
Ost er og har vært landbruk, å yste er et presisjonsfag, det er kunnskap og fingerspitzgefühl. Det er kultur, det er biologisk mangfold, landskapsvern og verdiskaping. Ost er også politikk, til dels storpolitikk har det i hvert fall vært, ikke nødvendigvis i Norge, men det kan hende vi kommer innom det også. Og ikke minst, ost er sysselsetting.
Når vi smaker så trenger vi å vite litt om bakgrunnen også, så vi kommer innom hvordan man yster ost. Det er utrolig fascinerende å tenke på at de ostene vi smaker, i all sin forskjellighet alle kommer fra samme type råstoff; melk. Så vil det være veldig mange faktorer som påvirker resultatet. Det kan det jo være at vi kommer innom, i hvert fall hvis du spør.
Smakingen passer ikke for gravide.

Jan Petter Aursnes