Reiser på Finnskogen

Fotoforedrag av Morten Borgenvik Stensaker
onsdag 13.10
KL. 19.00
Kulturkaféen // Kr. 120,-
På grunn av smittevernhensyn er arrangementet flyttet. Ny dato 13. okober. Kjøpte billetter til arrangementet 14. april kan brukes denne dag.

Foredragsholderens historie om Finnskogen startet for 15 år siden. Turene til begge sider av riksgrensen er utallige. Flere av dem har blitt til reportasjer.
Finnskogens navneopphav har med skogfinnenes innvandring til området i første halvdel av 1600-tallet. Skogfinnene kom med sitt svedjejordbruk fra Savolaks i Finland. Skogen ble hugget og siden brent for å kunne så svedjerug – selve kimen i den tidlige skogfinske kulturen. Hvordan naturen formet en kultur og hvordan denne igjen endret naturen, synes foredragsholderen er meget interessant.

Dette fotoforedraget vil være en del annerledes det forrige Stensaker holdt om Finnskogen (Finnskogen – grenselandet). Det vil bli vist mange nye bilder og mange flere bilder. De nye er ene og alene er tatt med tanke på dette foredraget. Foredragsholderen vil også være mer personlig og natur og friluftsliv blir viet større plass. Hva med en tur langs den populære Sjutorpsleden? Eller til en tur til naturreservatene Maliskjæra og Rännberget? Dette er turer de fleste fint vil kunne gjennomføre. Vi finner også skogfinnegårdene Mattila, Johola, Purala og Abborrtjärnsberg i dette området. Det vil si i nærhet til Røgden/Röjden, Finnskogens største innsjø. Turen her fra til det norske og det svenske skogfinske muséet er ikke lang. Visste du forresten at det nå er bevilget penger til nytt og flott museumsbygg på Svullrya? ”Finnskogen i dag” vil være en liten men viktig del av foredraget. Her vil du få et lite innblikk i hva som foregår på Finnskogen i dag, fra jakt til hotellvirksomhet. Fotoforedraget vil naturligvis også ta for seg den skogfinske historien. Røykovn og røykstue, svedjebruk, svedjerug, huuhta, badstue, er sentrale begreper i denne. Foredraget er dedikert Anne-Marit Nordby og Oddbjørg Kvernbakken. Det blir salg av et lite skriv med informasjon og noen bilder fra foredraget. Inntektene går uavkorta til Solør-Värmland finnkulturforening. Morten Borgenvik Stensaker (1966) bor i Nes i Viken. Gjennom 25 år har han levert reportasjer til ulike friluftsmagasiner. Han har holdt en rekke fotoforedrag, gitt ut tre bøker og vært med i NRK P1 Friluftsmagasinet/Naturen verden en rekke ganger. Stensaker har naturfaglig bakgrunn fra høgskole og universitet. Han er med i redaksjonen i Finnkultur og medlem av Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening.

Reiser på Finnskogen

Morten B. Stensaker

Reiser på Finnskogen
c1 c2 c3 c4 c5 c6

NYHETSBREV

Gå ikke glipp av vårt program, meld deg på vårt nyhetsbrev :)