Kontakt oss | facebook 

KULTUR

Til kulturprogram
The Worry Trick - Emil Kjærnli

THE WORRY TRICK - EMIL KJÆRNLI


Fotoserien er dokumentarisk, men også selvbiografisk i det at omgivelsene, personene og miljøet også speiler fotografens følelser og selvbilde. Han blander motiv fra bygdeliv, det urbane og det familiære og nære. Det ble også naturlig for han å jobbe med selvportrett siden det mer og mer viste seg at serien handler mest om å finne seg selv.

Mer info
Kjærnli oppsøker sjeldent motivene, men tar bilder av det som dukker opp foran seg. Han har derfor alltid med meg et kamera. Han ble tidlig interessert i helautomatiske analoge kameraer fordi det er enkelt å bruke, diskret og lite nok til å ha i lomma slik at han alltid kan være forberedt på å ta bilde av det som skjer rundt seg.

Emil Kjærnli skriver følgende om utstillingen:Det verste som kan skje når jeg har angst er at noen andre kan se at jeg har det. Tittelen på denne utstillingen er «the worry trick» og er tatt fra en bok av psykolog David A. Carbonell. Boka kommer med triks for å komme over angst og depresjon. Det er triks man kan bruke for å lure seg selv ut av ubehagelige situasjoner, uten at de rundt deg merker at du trikser deg ut av panikk- eller angst.Tittelen er beskrivende for både fotografiene, og min egen arbeidsprosess fram til utstillingen.

Et triks jeg har brukt i situasjoner hvor jeg får angst, er å se etter noe familiært, noe som minner meg om hjemme. Men hva om du vokste opp et sted der omgivelsene ikke lenger gir deg trygghet, og det nære ikke gir deg ro? Ønsket om å komme seg bort meldte seg tidlig hos meg; bort fra hjemplassen, inn til byen, å bli en del av den ukjente urbane kulturen «der inne».I prosessen har det blitt tydeligere for meg at motivene mine viser en flukt fra naturlige følelser og egentlige reaksjoner. De viser alt det vi gjør for å skjule hvordan vi egentlig har det. I byene er det blitt nærmest trendy å snakke om egne psykiske lidelser. Det står til kontrast fra miljøet der jeg vokste opp der åpenheten kan framstå som både selvhøytidelig og som en selvsentrert posering. Men også her kan selve eksponeringen skjule hvordan du egentlig har det. Energisk, vulgær eller humoristisk utagering kan skjule at vi er usikre og redde og en smiley kan effektivt skjule- både for deg selv og andre at du ikke har det bra.Etter flere år i andre og større byer har jeg nå bosatt meg nær der jeg vokste opp. Menneskene og stedet fra min barndom er ikke lenger noe jeg søker vekk fra, men som interesserer og som gir en ny trygghet og ro. Det er mennesker jeg kjenner meg igjen i. Jeg romantiserer ikke stedet og menneskene, det er ikke et uproblematisk forhold, men en del av meg og min identitet og et viktig stopp i en kontinuerlig søken etter å finne en ro i meg selv og med meg selv.

Del

 • Lør 16.02
  GALLERI
  kl. 10.00
  Slutt 21.00
 • Søn 17.02
  GALLERI
  kl. 16.00
  Slutt 21.00
c1