Kontakt oss | facebook 

FILM

Til kinoprogram
Astrup - Flammen over Jølster

ASTRUP - FLAMMEN OVER JØLSTER

En storslått biografisk ferd gjennom Nikolai Astrups liv og inspirasjonen bak hans mest kjente bilder
ALDER
12

«Nikolai Astrup skulle vært like berømt som Edvard Munch, men verden synes å ha glemt ham - frem til nå», The Guardian 2016.

Thure Lindhardt («Broen») personifiserer Nikolai Astrup (1880-1928), en av Norges største billedkunstnere i dette storslåtte biografiske dramaet «Astrup – Flammen over Jølster».

Mer info

Den unge Nikolai gjør opprør mot sin pietistiske prestefar. Mentoren, kommunisten Anton Fond (Dennis Storhøi) inspirerer han til å reise ut i Europa for å lære. I Paris forakter han moteriktige malerkollegaer og finner sin egen stil. Etter et halvt år med studier og et utsvevende liv reiser han våren 1902 hjem til Jølster i Sunnfjord. Her forsetter han å la seg inspirere av lokale tradisjoner, overtro og hedenske skikker. Hans fargesterke skildringer av Vestlandets frodige natur og folkeliv har vært folkeeie i generasjoner. De ikoniske midtsommernattbildene med sankthansbål, livsglede, dans, alkohol og erotikk er salt i sår for prestefaren og bygdas pietister. Da han gifter seg med den 15 år gamle Engel (Henriette Marø) blir det reaksjoner, men Nikolai og Engel bryr seg ikke om sladderen. De får 8 barn, og med egne hender bygger de Astruptunet som blir motiv for mange av hans mest kjente bilder.

Astrup - Flammen over Jølster tar oss med på en ferd gjennom Nikolai Astrups liv og inspirasjonen bak hans mest kjente bilder, frem til hans alt for tidlige død i 1928.

THX - salensøn 20.10. kl. 15.00Slutt 16.29Kr. 110,- Billett

Filmfakta

Genre: Drama, Biografi
Regi: Pål Øie
Nasjon: Norge
Skuespillere: Thure Lindhardt, Dennis Storhøi, Henriette Marø

Sensur: 12
Filmen har en mørk stemning, og inneholder enkelte scener med skremmende bilder og skikkelser. Disse kan virke urovekkende på 9-åringer, og filmen får derfor 12-årsgrense.  • Søn 20.10
    THX - SALEN | KR. 110,-
    kl. 15.00
    Slutt 16.29