Kontakt oss | facebook 

FILM

Til kinoprogram
Sir

SIR

En nydelig film om drømmer, kjærlighet, motsetninger og begrensninger. En sikker vinner av mange publikumspriser.
ALDER
Alle

SIR sjarmerer sitt publikum over hele verden.
Den har vunnet fire publikumspriser og vant fortjent pris under kritikeruken i Cannes.

Mer info

En ung, singel mann fra Mumbais overklasse blir tiltrukket av sin like unge hushjelp fra bygda i det romantiske dramaet Sir. Altså ligger alt til rette for en skikkelig Askepott-historie. Men filmen er altfor smart til å bygge slike tomme luftslott. I stedet skaper Rohena Gera en nyansert fortelling om forventninger til familielykke i dagens India

Hovedpersonene Ratna og Ashwin har begge dårlige erfaringer med arrangerte ekteskap. Hun opplevde skammen ved å bli enke som 19-åring, to måneder etter bryllupet; han ble lurt til å tro at en venn av familien faktisk ville gifte seg med ham. Nå er begge alene, og bor i samme leilighet, men mens han er desillusjonert, er hun henrykt over å kunne spare opp penger til å ta en utdannelse. «Livet er ikke over ennå, sir», sier Ratna til Ashwin. Til slutt vekkes hans livsgnist og kjærlighet, men er det nok til å overvinne kjønns- og klassestrukturene som skiller Ratna og Ashwin?

At mye av filmen foregår i lukkede rom, er et smart og subtilt grep som understreker nettopp slike strukturer. Men fremfor alt er Sir drevet frem av karakterer vi kan tro på og leve oss inn i. Ahmareen Anjum og Vivek Gomber får frem nyansene i Ratna og Ashwin på en nydelig og troverdig måte.

Rohena Gera (f. 1973) er en indisk regissør, produsent og manusforfatter. Hun har skrevet for TV og er best kjent for dokumentarfilmen What’s Love Got To Do With It? (2013) om indisk familiepolitikk. Sir er hennes første fiksjonsfilm og hadde premiere under Cannes-festivalen.

PREMIERE: FREDAG 6. SEPTEMBER

Filmfakta

Genre: Drama, Romantikk
Regi: Rohena Gera
Nasjon: India, Frankrike
Skuespillere: Ahmareen Anjum, Vivek Gomber, Geetanjali Kulkarni, Tillotama Shome, Rahul Vohra

Sensur: Alle
Filmen inneholder ingen skadelige scener. Den blir derfor tillatt for alle.